sâmbătă, 11 noiembrie 2017

În loc de început

Pentru început, un pic despre mine: mă numesc Florian Bosilcov, sunt născut și crescut la Bocșa. Sunt absolvent al liceului local care-i poartă numele poetului bocșean Tata Oancea (pentru cei interesați, profilul meu complet e public pe acest blog).

Din păcate, multe n-am învățat în scoală despre acest om. Înafară de câteva poezii în grai bănățean, puțini bocșeni (inclusiv eu, până mai de curând) știu câte ceva despre Tata Oancea, cu toate că a murit nu foarte demult, ci în 1973.

Spre norocul meu, mi-au căzut în mână câteva exemplare ale acestui ziar, din colecția socrului meu, ca urmare a cercetărilor sale de istorie locală.

Stilul dezinvolt al ziarului m-a curerit repede. Câteva exemple:
  • Din antet aflăm că redacția și administrația sunt "unde dă Dumnezeu, de astă dată [oraș, adresă]"
  • Tata Oancea singur era întreaga "redacție": el alerga după sponsori locali, le publica reclamele, ba chiar le mai scria și câte o poezie umoristică mulțumind pentru sprijin. Tot el scria cele mai multe articole din publicație și tot el alerga la tipografii și în final, tot el distribuia local și prin poștă ziarul.
  • Își semna articolele și poeziile în feluri mai mult sau mai puțin zurlii, dintre care amintim: Petru E. Oance, Tata Oancea, Uica, Ciacia, Moșu...

Dar cel mai mult m-au cucerit povestirile sale, povești reale, trăite la Bocșa sau în zona Banatului de munte, iar unele chiar pe frontul din Cehia. Stil de povestire e simplu, dar plin de umor, de la cap la coadă, chiar dacă acțiunea poveștii se petrece la vreo înmormântare. Personal, am fost distrat cel puțin la fel de mult ca atunci când am citit Amintirile din copilărie ale lui Creangă. Ba aș îndrazni să zic că m-au distrat și mai mult, fiind scrise în graiul meu local, cel bănățean, nu moldovenescul lui Creangă.

Nu mă credeți? Nicio problemă! Aveți ocazia să le citiți personal de pe acest blog și să mă contraziceți mai apoi.

Aflând că mare parte a ziarelor se află la biblioteca județeană, și fiind (fără falsă modestie) priceput în ale tehnicii de calcul, am decis să fac această digitalizare care nu se degradează încet și sigur precum hârtia, și permite oricui are un calculator să citească acest ziar din confortul căminului său, fără să se programeze la bibliotecă. Numai dorință de cultură să fie!

Marea parte a ziarelor originale mi-au fost puse la dispoziție pentru fotografiere de către conducerea Bibliotecii Județene Paul Iorgovici din Reșița, secția Banatica, cu sprijinul dl. Ioan Liuț, directorul Casei de Cultură din Bocșa.

Câteva numere, nu foarte multe, lipsesc din colecția bibliotecii. Voi publica o listă completă cu cele lipsă la un moment dat.

Altele, datorită opresiunii comuniste, au portretele regilor României mâzgălite, iar articolele despre aceiași regi decupate, deci sunt incomplete.

Rog toți cititorii blogului care au moștenit o colecție, indiferent cât de mică, a acestui ziar, să ia legatura cu mine în speranța că, vreodată, voi putea publica colecția completă pe acest blog.

Acum încep să public ce am, iar pe măsură ce mai găsesc o fereastră de timp liber și mai digitalizez câte un exemplar, îl voi publica tot aici.

Numai bine și spor la citit!

9 comentarii:

  1. Bravo, felicitari pentru initiativa si pentru munca!
    Profa de romana

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitări, domnule Florin! Dintr-o fericită întâmplare am câteva numere din vechea ”VASIOVA” Dacă lipsesc din cele pe care le aveți, vile pot pune la dispoziție cu mare plăcere, pentru a le publica și completa valoroasa colecție.
    Cu deosebită stimă, prof. Ioan Seracin din Măureni, nr.300

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă scriu cu așa întârziere deoarece am fost în concediu zilele acestea. Îmi puteți lăsa, vă rog, o adresă de email? Mulțumesc!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Super! Imi lasati va rog o modalitate de contact? Telefon, email, ceva. Merci!

      Ștergere
  4. Bună ziua, sunt arheolog și în studiul meu am dat de un articol care mă interesează, publicat în nr. 4-6 din 1939 (Din istoria comunei Icloda). Este urcat pe internet oare? Mulțumesc! Cristian Floca, cfloca87@gmail.com

    RăspundețiȘtergere